Mi ez?

Mai kiemelt akciós termékünk:

Salomon Ultra Pro futócipő - aranyóra

Hamarosan elérhető lesz ez az ultrafutó cipő 12.000Ft-al jobb áron! Csak ma, csak egy órán át Legyél te az első elérhető lesz. Segítséget keress a Facebookon!

összehasonlít 34 990 Ft

Részletes kosár >> Kosár

A kosár üres

Összehasonlítás

munka!!!! állásajánlat

Munkatársat keresünk értékesítő/eladó munkakörbe, üzletünkbe

- Futás - terepfutás
- GPS-navigáció
-Túrafelszerelések
- Kések, túlélőeszközök

témákban. Jelentkezz, ha te vagy akit keresünk!

NB cipő féláron akció

Kedvenc ASICS / inov-8 / Salomon / futócipőmet féláron megvehetem - akció!

Ha ezt az oldalt megtaláltad, akkor esélyed van 50%-os kedvezménnyel megvásárolni kedvenc inov-8/Asics/Salomon futócipődet!

Vedd meg most legfrissebb térképed navigációdra

Megjelent a NaviGuide Magyarország v6.4

Regisztrálok

Magazin

Garmin Oregon 300 teszt

2008. 11. 17. 14:43

Garmin Oregon 300

Nemrég megjelent a Garmin outdoor GPS-eknek egy újabb sorozata, az Oregon. Sok mindenben hasonlít a korábbi Colorado sorozathoz, de azért van benne jó pár lényeges eltérés. A GPS-t egy igényes kis dobozkába csomagolták (ez nem újdonság mondjuk a Garmintól), a következő tartozékok találhatóak benne:

Az Oregon és tartozékai

A technikai paraméterei:

Egy kis méret-összehasonlítás (Oregon, eTrex, Mobil10 és O2 XDA Flame)

A készülék egy starpabíró és ami fontos vízhatlan (IEC 60529 IPX7) gumírozott borítást kapott. Elsőre kicsit dundinak tűnik, de kézbevétel után már más a véleményem, tökéletesen beleillik a tenyerembe köszönhetően a domború hátlapnak, egy kézzel is könnyen kezelhető. A színösszeállítás kicsit egyedi, de tetszetős, a szín egyébként típusonként más és más. A készülék tetején csak Garmin felirat látható és a készülék jobb oldalán található az egyetlen gomb. A gomb többfunkciós, egyrészt ezzel lehet ki- és bekapcsolni, a képernyőzárt kapcsolni, háttérvilágítást állítani illetve képernyőmentésekre is szolgál. A hátlap érdekes kialakítású, alatta található a két darab AA elem, illetve a microSD kártya helye. A készülék alján található a miniUSB csatlakozó, amit egy gumi fedél alá rejtettek el, illetve a nyakpánt rögzítésére szolgáló lyukak. A karabineres clip és egyéb tartók a hátlapon kialakított sínrendszerhez rögzíthetőek. A 3"-os kijelző kicsit besüllyesztve került elhelyezésre, ezzel is védve egy kicsit a kijelzőt mechanikai behatásoktól.

Vízben tartva

Vízből kivéve sem hibázik

Mi több, víz alatt is üzemel

Más fórumon magpet már fagyasztóban is tesztelte és ott is működött, tényleg egy strapabíró készülék ez.

Ha már a kijelző szóba került, akkor itt kell megemlíteni a legfőbb különbséget, mégpedig hogy a többi outdoor GPS-hez képest érintőképernyőt kapott. Így könnyen és gyorsan kezelhető a készülék (akár egy kézzel is), az adatbevitel pedig olyan, akár egy PDA/PNA készüléken. Lényegében azt is mondhatjuk, hogy ez egy PNA készülék és nem egy outdoor GPS, hiszen rendelkezik szinte az összes tulajdonsággal, amivel egy nüvi (vagy más PNA). Kijelzője "transflective" és a felbontása 240 x 400 pixel. Próbáltam napfényben is és ott is teljesen jól látható a képernyő. A kijelző "érintés-érzékenysége" jó, könnyen megszokható. A háttérvilágítás beállítását az egyetlen gomb kicsit hosszabban történő megnyomásával lehet előhozni és 10 lépcsőben állítani. Ugyancsak itt lehet a képernyőzárat be- illetve kikapcsolni. Ez azért is előnyös, mert esetleg terepen haladva nem kell a véletlen nyomogatástól tartani.

Képernyő, navigáció közben

Bekapcsoláskor a menü fogad minket. A főmenü 4 oldalból áll és oldalanként 6 ikon található. Az ikonok sorrendje tetszőlegesen megváltoztatható, testreszabható. Alapállapotban is jól áttekinthető, könnyen kezelhető (főleg ha valaki már használt Garmin eszközt előtte). Célpont keresése az érintőképernyőnek köszönhetően nagyon gyors (például a városnév megadásnál: Balatonszentgyörgy). Könnyen és gyorsan menthetünk útvonalpontokat is, sajnos ez az általam használt PDA-s XT-re nem mondható el. Itt található az iránytű is (használat előtt kalibrálni kell), a "fedélzeti számítógép", beállítások, 3D nézet, Geocaching menüpont, Whereigo, stb., de inkább beszéljenek a képek.

Műholdak

A beállításoknál lehet testreszabni a készüléket, rengeteg lehetőségünk van, kezdve a koordináta formátumtól a telep típusáig. Igen, még azt is ki lehet választani (Alkáli, Líthium, NiMH), sőt ajánlott az alkalmazott telephez beállítani. Korábban akksit használtam, de most kicseréltem sima "Alkáli elemre" és csak néztem, hogy milyen gyorsan csökken az akku idő kijelzés, 1-2 óra alatt leesett 2-re (4 a max), de most hogy átállítottam "Alkálira" a beállítást visszament 4-re megint, szóval használjuk ezt a beállítási pontot! Ha esetleg mégis lemerülne a készülék, akkor sincs gond, mert bármelyik sarki boltban kaphatunk belevaló elemet, természetesen az előrelátók visznek magukkal tartalékot. Az adatlapon szereplő 16 óra készenléti idő szép, de szerintem kicsit túlzott, legalábbis közepesnél nagyobb fényerősség beállítás esetén, de azért így is elég jó időt produkál. Ami még fontos, hogy profilozható a készülék, így egy autós használat után nem kell állítgatni, ha éppen geocachingelésre szeretnénk használni. Alapból 5 féle profil van, de akár újat is készíthetünk.

Útvonaltervezés és pontkeresés egyszerű, főleg ha használjuk a csomagban mellékelt USB (teljesen standard USB – miniUSB) kábelt, mely segítségével a PC-n is meg tudjuk ezt tenni, ami még egyszerűbbé teszi a kezelést. Én általában előre meg is szoktam tenni, de természetesen ez nem mindig kivitelezhető, ekkor sincs baj, mert a GPS-en is gyorsan elvégezhető. Ne felejtsük el az útvonaltervezési beállításokat helyesen konfigurálni vagy pedig az előre definiált profilokat használni! A készülék a trackeket és az útpontokat a belső memóriába rögzíti. Útvonalpontból 1.000 darabot, nyomvonalból 20 darabot (10.000 pont) tudunk rögzíteni. Ha nem elég az 1000 útvonalpont, akkor a POI Loader segítségével akár több ezerrel is tudjuk növelni a számukat.

Az Oregon rendelkezik belső memóriával, illetve microSD kártyával tudjuk bővíteni a tárkapacitását. A belső memória a 200-as esetében 24MB (ez nem túl sok, ajánlatos a kártyabővítés), a 300-as esetében pedig 850MB. A 2GB-os microSD kártyámat simán kezeli és nem hiszem, hogy ~3GB-nál (2 + 0,85) több tárhelyre szükségünk lenne (max BC G2 Vision térképek esetében). SDHC kártyám nincs, így azt nem tudtam kiprobálni, hogy kezeli-e. A készüléket egyébként egy 512MB-os NG kártyával kaptuk. A készülék egyformán tudja kezelni az előre töltött SD kártyás térképeket, a CD/DVD-n megvásároltakat (ezeknél természetesen a készülékhez kell UnLockolni őket) az ingyenes térképeket, akár saját térképünket is. Ezenfelül az Oregon 200 hagyományos, az Oregon 300 és 400 beépített domborzatárnyékolt alap világtérképpel kapható. A PC egyébként egy-egy külön meghajtóként látja a GPS belső memóriáját és a microSD kártyát.

Az Oregon sorozat támogatja a Geocaching.com GPX formátumát, így közvetlenül a készülékre tölthetjük a Geoládákat, nem szükséges koordinátákat irogatni vagy papíron kinyomtatva cipelni. Itt sajnos nem található meg az összes magyarországi Geoláda adata (de hát erre is van megoldás).

Mi minden található még benne:

Nagy érzékenységű, WAAS/EGNOS előkészített GPS vevőjével és HotFix műhold becslésével az Oregon gyorsan és pontosan határozza meg a helyzetet, valamint stabilan tartja azt akár sűrű lombozat alatt vagy magas épületek között is. Rövid használat során nem volt rá panaszom, sőt még itt a szobában, (ahol ülök, ott egy 1,5m-es ablak van) is fixet fogott és kb. 25 m-es pontosságot ír, ez azért nem rossz eredmény. Sajnos sűrű növényzet és hegyek között nem volt alkalmam kipróbálni, de szerintem ott is jól teljesítene. A városban rögzített útvonalakon kilengés nem tapasztalható.

Ha már szóba került a városi útvonalrögzítés, akkor ejtsünk néhány szót arról is, hogy nem csak terepen tudjuk használni a készüléket, hanem autós navigációra is. Ez esetben rendelkezni kell egy erre alkalmas térképpel, mint például a NaviGuide Magyarország 5.0 (ezt egy 512 MB SD kártyára előretelepített formában kaptuk a teszt készülékhez, sajnos ez nem tartozéka az értékesítési csomagnak). Ilyenkor úgy használhatjuk a GPS-t mintha egy nüvi készülék lenne, eltekintve természetesen a hangnavigációtól. Az Oregon estében csak egy figyelmeztető jelzés hallható a fordulók előtt és nem az, hogy "400 m múlva forduljon balra". Úgy tapasztaltam, hogy háromszor jelez a fordulók előtt, 1, 2 majd 3 csippantással figyelmeztetve minket a fordulóra. A csippantás egy kicsit lehetne hangosabb, mert aki nagyobb hangerőn hallgatja a kocsi HiFi-jét az nem biztos, hogy meg fogja hallani. Ami nekem szimpatikusabb a nüvihez képest, hogy itt álló helyzetben látjuk a térképet és nem fektetve. Nem tudom, én előre többet szeretek látni, mint oldalra. Másik különbség, hogy lehetőségünk van a navigációs képernyő tetején látszódó adatmezők szabad konfigurálásához. Sőt, a bőség zavarával kell megküzdeni, mert több, mint 50 féle adat közül választhatjuk ki, hogy mit szeretnénk látni (ez a konfigurálhatóság megvan az összes olyan ablakban, ahol adatokat jelenít meg a készülék, mint pl. a "Fedélzeti számítógép"). Ember legyen a talpán aki itt választani tud, mert van itt minden, (GPS pontosság, Állásidő, Aktuális pulzusszám, Célirány, Letérés, Napnyugta, Pozíció, Siklásarány, stb.). A készülék elsősorban nem autós navigációra készült/való, arra is képes.

Menü képernyők

Én nem sokat geoládázok, viszont a munkámból adódóan sokszor megfordulok terepen, hegyen, völgyben, erdőben, háztetőn, tornyon és hasonló helyeken. Ezeken a helyeken használnom is kell a GPS-t egyrészt, hogy odataláljon az ember, másrészt, hogy a felkeresett hely koordinátáját rögzítse, illetve az adott helyen való tájékozódásra, távoli pontok beazonosítására, irány meghatározásra. Ilyen alkalmak során bizony előfordulnak olyan esetek, amikor a PDA-mat nem szívesen veszem elő (eső, sűrű erdő, háztető, stb.), viszont az Oregonnal nincs ilyen problémám, a heti bejárások alkalmával jó szolgálatot tett. Különösen a karabiner tetszik a PDA után. A hátlapon lévő sínhez lehet rögzíteni egy adapter segítségével a karabinert, azt pedig már szinte bárhova, pl. övtartóhoz, hátizsákhoz stb, így az embernek mindig szabad a keze, különösen háztetőn mászkálva volt jó, nem kellett attól tartani, hogy véletlenül leesik a PDA tartó az övemről, vagy elázik.

Menü képernyők

Én maximálisan elégedett vagyok a készülékkel a használat során, csupán két apróságot tudok megemlíteni negatívumként. Az egyik, hogy a magyar nyelv nem tökéletes az eszközben, előfordulnak hibás szavak illetve néhol nincs is magyar felírat. Valószínűleg ez egy FW frissítéssel viszonylag könnyen orvosolható és a magyar forgalmazó már jelezte is, hogy ez hamarosan meg fog történni. (Halkan jegyzem meg, hogy magyar leírás sincs hozzá a CD-n, pedig horvát, cseh van rajta). A másik, hogy amikor a térképet mozgatjuk az ujjunkkal, akkor néha darabossá válik, ez azonban csak a kézzel mozgatás során áll fent, navigáció során ilyet nem tapasztaltam.

Az utazók, kirándulók, hajósok és geoládázók körében szerintem nagy népszerűségnek fog örvendi ez az újfajta outdoor GPS.

Magyarországon a következő változatban lehet kapni ilyen GPS-t:

Forrás: PDAPLUS.HU