Mi ez?

Mai kiemelt akciós termékünk:

Garmin fenix 6 Pro Solar, Titán ásványkék - aranyóra

Hamarosan elérhető lesz ez az okosóra 52.000Ft-al jobb áron! Csak ma, csak egy órán át Legyél te az első amikor elérhető lesz. Segítséget keress a Facebookon!

összehasonlít 289 900 Ft

Részletes kosár >>

A kosár üres

mit rejt a cipősdoboz?

Kedvenc ASICS / inov-8 / Salomon / futócipőmet féláron megvehetem - akció!

Ha ezt az oldalt megtaláltad, akkor esélyed van 50%-os kedvezménnyel megvásárolni kedvenc inov-8/Asics/Salomon futócipődet!

A napi féláras cipőket, naponta újra cserélünk. Egy nap, egy pár cipő, adott méret, adott típus egy szerencsés leggyorsabb jelentkező

legújabb futócipőnk

inov-8 Mudclaw G260 terepfutó cipő extrém terepre

Ha a cipő talpa jól kapaszkodó éles karmokkal teli akkor, a jó tapadás végett a karmokat a sziklák roncsolják. A grafén mint a világ legerősebb anyaga az éles karmokat hosszú időn keresztül megőrzi.

45 900 Ft

összehasonlít

használd sokáig a cipőd

Futócipő ápolás tisztítás - karbantartás - javítás

Futócipőnk igényli a tisztítást, a cipő is szereti ha tiszta és szagmentes. Sok a téves hiedelem és információ, mit kell és mit tilos a cipővel kapcsoltban tennünk, ha tisztán akarunk futni benne.

Garmin fenix 6X Pro fekete fekete szilikon szíjjal

most elképesztő áron
199 900 Ft

Black Friday

Garmin Instinct Graphite GPS-es sportóra

Az óra sportos is...
Az óra ellenáll mindennek is...
Az óra okos is....
Az óra most jó áron a hó végéig...

most 42.910Ft-al jobb áron.

69 990 Ft

összehasonlít

Ha zafír üvegben bízol csak

Garmin fenix 6X Pro Sapphire Carbon DLC

248 900 Ft

összehasonlít

S-LAB széria akcióban

Salomon S-Lab Sense 7 SG terepfutócipő

Könnyű, nagyon kényelmes, strapabíró. A legdurvább tereppel is megbirkózik. A természetes futást támogató futócipő. Most 13.000 forint kedvezménnyel lehet a tiéd.

42 900 Ft

összehasonlít

ultra futóknak ajánljuk

Salomon S/LAB Ultra 3 futócipő

Megérkezett, ha ultrát futsz legyél menő.

63 790 Ft

összehasonlít

Magazin

Futócipő választás profi módon

2016. 02. 21. 18:54


Futáshoz mire van szükség?

hogyan, milyen szempontok szerint válasszunk futócipőt ha nem szakboltba megyünk vásárolni

  1. Először is lábra másodsorban akaratra és elszántságra, hogy napi/heti rendszerességgel nekilóduljunk futni. Ha ennél ritkábban mész futni akkor vagy nagyon tehetséges futó vagy és a szervezeted hozzászokott az időszakos terheléshez, és nem lesz minden futás után izomláz, izomfáradság a hirtelen terheléstől, vagy nagyon lusta vagy és nem érdekel, hogy a futás után minden bajod van az izmokkal ízületekkel.
  2. Egy a lábadra pontosan illeszkedő a terepnek (az aszfalt is terep, az ösvény is terep, az erdő is terep a stadion rekortánja is terep csak mind más tulajdonságokkal rendelkezik és más szükségletet kíván a futástechnikában és a cipőben) leginkább megfelelő futó cipő.
  3. A komfort megőrzéséhez olyan ruházatra amelyben sem melegünk, sem hidegünk nincs hanem mindenkor a futás intenzitásának megfelelő testhőmérsékletet tudjuk biztosítani, hogy a futás leghatékonyabb és legélvezetesebb lehessen.
  4. A manapság divatos lózung a színterápia ami itt inkább színharmónia, azaz a futófelszerelés passzoljon egymáshoz és a viselőjének személyiségéhez, (a szeme színéhez - mert ugye: "a nézését meg a járását") azaz jól nézzünk ki a fényképeken mikor, a maraton befutóján fényképeznek.
  5. A számítógépes lábállás vizsgálatra nem biztos, hogy szükségünk van a futáshoz. Miért gondolom így? A lábállás vizsgálatot ortopéd orvosok azért fejlesztették ki mert a gyaloglás során elsőnek a sarok érkezik a talajra és ha a boka állása kifelé dől(szupinál) vagy túlzottan befelé dől (túlpronál - a pronálás a láb természetes mozdulata) érdemes talpbetéttel korrigálva hordani a cipőket, hogy azok középtalpa idejekorán nem rogyjon meg a külső vagy belső többlet terheléstől, ezzel is továbbnehezítve a helyes lábállást és felesleges terhet adva a gerincnek és a csontoknak, ízületeknek egyéb krónikus betegségeket előidézve. Szóval a futóüzletekben előszeretettel alkalmazott lábállásvizsgálatok a gyaloglásra kifejlesztett analízis egy az egyben átvétele, ami csak és kizárólag a magas sarokemelésű magas párnázottsággal rendelkező cipők választásához adhat iránymutatást, sokszor teljesen fals eredménnyel. - Ha azt akarjuk, hogy egy szakboltban lássák a szakértő eladók van-e bármi talaj -fogási, -becsapódási túlzott rendellenesség, akkor vigyük magunkkal a korábbi sokat futott futócipőnket az sokkal többet elárul a mozgásunkról mint egy lábszkenner.


Nézzük milyen jellemzői lehetnek a futócipőknek ami alapján képesek vagyunk eldönteni melyik a mi cipőnk.

Fontos, hogy ha:


Egy jótanács így az elején, ha még most veszünk először futócipőt ne a zöldségesnél, ne a TECSÓ-ban ne a vaskereskedésben és ne a benzinkutakon sőt még a nagy sportáruházakban sem biztos a sikeres választás vagy a netes vásárlást is csak a második harmadik sikeres futócipő kiválasztása után tegyük, ha már kialakult melyik méret és típus a lábunknak futási stílusunknak leginkább megfelelő. (a nagy sportáruházakban az eladók sokszor cserélődnek és nincs idejük alaposan kitanulni a futócipő kollekciók tulajdonságait továbbá egy nagy sportáruházban dolgozó ritkán specializálódik a futásra neki érteni kellhet más sportágakhoz is, ezért csak nagy általánosságokban tud tanácsot adni és inkább a marketing szövegeket nyomják mint tényleges személyre szabott tanácsot adnak.)


Van-e jelentősége mennyit futunk egyszerre és hetente?
Igen van, mert közel sem mindegy a lábnak, hány kilométer terhelést kap naponta/hetente/havonta. Hosszú futásoknál 1.5-2 óránál is több alkalmanként (15-20km vagy annál is több) a lábnak el kell viselnie a több tízezerszer becsapódást és elrugaszkodást. Ilyenkor a láb egy kicsit megduzzad, így ezt is bele kell kalkulálni a cipő választásnál, hogy a láb szélesedik elterül, és ha a cipő orr résznél megerősített lábujjvédelemmel van ellátva, akkor érdemesebb annyival nagyobb cipőt választani amennyit a láb megdagadásakor (hosszában ritkán nyúlik a láb futásnál) még nem ér hozzá a lábujjakhoz. (Ilyenkor dupla zoknival is érdemes felpróbálni a cipőt és ha a cipő továbbra sem nyom sehol a lábujj nem ér hozzá az elejéhez, oldalához, akkor a hosszú futások következtében nem lesz sérülés)


Van-e jelentősége a testsúlynak, a nemnek, a magasságnak a futócipő választásnál?
A válasz korrekten és precízen: igen, nem, talán. A magasságnak a helyes cipőválasztásban nincs befolyásoló szerepe.

A testsúlynak elvileg nincs szerepe, ha valaki már elsajátította a helyes futótechnikát, de ha olyan technikával fut amikor a sarok érintkezik elsőként a talajjal - azaz becsapódik a teljes testtömegünk, akkor van jelentősége a testtömegnek, mert a nagyobb súly nagyobb terhelést hárít az ízületekre és csontvázra, ami sérülésekhez is vezethet. Azaz ha nagyobb a testsúlyod függetlenül a testtömegindextől akkor vagy megtanulsz helyes és hatékony technikával futni akármilyen cipőben, vagy kiválasztod a maximális párnázottságú futócipőket, amiket 600-800km után mindenképp cserélj újra, mert a futásnál már nem lesz képes elegendő csillapításra, hogy megvédje az ízületeket és a csontvázat. A minimalista futócipők (aminek nincs vagy csak kicsi a sarokemelése és kicsi a sarok alatti szivacsréteg vastagsága) azok a cipők inkább rákényszerítenek (olyan irányba terelnek) a helyes futótechnika elsajátítására mint a magas párnázottságú, magas sarokemelésű futócipők. Én a helyes futótechnika megtanulásában hiszek amihez a mezítlábas technika segít hozzá elsősorban, és akkor nem fognak jelentkezni az ízületi problémák. (jelentkeznek ellenben izom fáradások izomlázak amíg a helyes technikához nem erősödnek hozzá a lábizmok - ehhez meg idő és elszántság és alázat kell)

Haile Gebrselassie

Egy videó egy nagyszerű futótól, hogy lehet helyes technikával sarokemelt futócipőben és mezítláb is futni.

A nemnek van szerepe, mert köztudomású, hogy a lányoknak szülés előtt nagyobb arányban keskeny a lábuk alajka míg a férfi lábfejek általában egy kicsit szélesebbek, ezért azonos hosszú férfi cipő és női cipő közt egy szélességi mérettel van különbség. Egyes cipőgyártók newbalance 6 különböző szélességben gyártja futócipőit és ezt betűkkel jelzi a cipőkön. női B szélesség a normál és férfi D szélesség a normál, míg a szélességek a következő betűkkel vannak jelölve keskenytől az extra szélességig

Férfi futócipő szélességek newbalance

2A

B

D

2E

4E

6E

extra keskeny

keskeny

normál széles

széles

extra széles

medvetalpAztán vannak cipőgyártók, akik a futócipők specifikációjánál jelzik a kaptafa szélességét, vagy például az inov-8 cipőkön precision P keskeny és standard S széles fazonú kaptafa szerint gyártják a cipőket.Női futócipő szélességek newbalance

4A

2A

B

D

2E

4E

extra keskeny

keskeny

normál széles

széles

extra széles

medve talpEz azt jelenti, érdemes figyelembe venni a láb alakját (itt a szélességre gondolok) és a cipő szélességét a választásnál. Ha még sosem gondolkodtunk el azon, hogy a lábunk széles-e vagy keskeny, egyszerűen meghatározhatjuk ezt. Álljunk mezítláb a földre és nézzünk rá a lábunkra fentről. Ha szélesnek látjuk, akkor széles, ha keskenynek akkor keskeny, és ha szép formásnak akkor normál szélességű.

Nagyobb méretben is megnézheted, ha a képre kattintaszLábszélesség típusok
Nagyobb méretben is megnézheted, ha a képre kattintasz

Természetesen vagy balszerencsés módon a lányoknál többeknél előfordul (de a fiúknál is) a kalapácsujj jelenség amely a nagylábujj csontjának hallux valgus deformálódása azaz bunion (bütyök) formájában jelenik meg. Ezzel a lábfej nagylábujj alatti részét kitolva láb oldalvonalából erősen kilóg és gondot okoz sokaknak a megfelelő cipőválasztásban.
Bütykös láb képe Léteznek olyan futócipők is ahol a lábujjbütyöknek (bunion) külön kis helyet alakítanak ki, hogy a cipő viselete ne okozzon fájdalmat és az állandó nyomás alatt tartás ne okozzon folytonos gyulladást és a láb deformitásán ne rontson. Ilyen túrabakancsok a Hanwag bunion bakancsok vagy az inov-8 készített egy crossfit/futócipőt az F-lite 235- ahol külön könnyítés van a bütyök számára. A cipő választásnál egyébként más márkák egyes cipőinél is van külön olyan szabású cipő ahol a bütyök helyén nincs semmi erősítés ami megnyomhatná a bütyköt járás vagy futás közben. Erre külön kérdezzünk rá egy szakboltban az eladóknak tudniuk kell ha van ilyen futócipőjük, akkor melyikek azok.

a képen kivilágosítva az ahol a rugalmas anyagból kialakított rész bütyköt körbeveszi de nem irritálja

Ha úgy érezzük még nincs elég rutinunk a lábunk alakjának helyes megállapításban, akkor a szakboltban erről a felkészült eladó azonnal megmondja, vagy ha erre nincs lehetőségünk akkor gondoljunk bele, hogy a legutóbbi tíz új cipő esetén hány volt inkább szoros (nagyon szűknek tűnt) a lábunkra vagy inkább lötyögős, (nem fogta eléggé a lábat). Ebből következtethetünk, hogy az átlagosnál inkább keskeny vagy inkább széles a lábunk.


A lábunk alakja lehet még lapos rüsztű vagy magas rüsztű azaz a lábfej (amivel a focit is rúgjuk - nem belsőél) menyire erős, magas vagy éppen beesett-alacsony. a láb alakjának másik irányú osztályozása - lábboltív és rüszt

Ennek is azért van jelentősége mert, ha lapos rüszttel egy magas felépítésű cipőben futunk nem érezzük a cipő tartását a lábunk akár csúszkálhat is a cipőben (ez lefelé, felfelé-futásnál és oldalazásnál jelentkezik) és az instabilitás miatt nem érezzük jól magunkat biztonságban vagy egyszerűen a csúszkálások miatt a láb dörzsölődik a cipő belsejéhez és vízhólyag, kipirosodás, vérhólyag, bőrkeményedés, tyúkszem (bár a tyúkszem elvileg fertőzés és irritáció következtében alakul ki) is keletkezhet. Szóval egy futócipőnél fontos szabály, hogy a lábat a cipőben előrecsúszástól nem a lábujj a cipő elején kell megfogja, hanem a fűzéssel a rüszt fixálása ne engedje a lábat előrecsúszni. Ha olyan cipő tetszik, amelyik rüsztje magas felépítésű és nem képes sokáig stabilan megtámasztani a lábat, annak köröm bevérzés és leesés lesz a vége, arról nem is beszélve, hogy sokkal több energiát kell biztosítsunk arra, hogy a láb természeteshez közeli módon viselkedjen a futás közben. (ilyenkor szoktam azzal érzékeltetni mi történik a lábbal, hogy a lábujjak kaparnak vagy próbálnak kapaszkodni ahelyett, hogy a talppárna csak érkezne a talajra és elrugaszkodna onnan).


Kis csel, ha nem tökéletes a lábunkra a cipő mert úgy érezzük a lábujjak és a rüszt nem kap elegendő tartást a cipő befűzésével, de ragaszkodunk a dizájnhoz vagy a szomszéd is ilyenben fut és neki bevált nagyon akkor nekem is jó lesz. Ilyenkor meg kell nézni kivehető-e a talpbetét a cipőből. Ha nem akkor a cipőt már el is felejthetjük. Ha igen, akkor megnézzük mennyire vastag és szivacsos a talpbetét. Ha nagyon vastag és puha szivacs 6-8mm az nem jó hír. (a talpbetétek a sok futás következtében tömörödnek, vékonyodnak akár a felére harmadára is - azaz idővel még kevésbé fogja jól tartani a lábfejet mert tágabb lesz a hely a cipőben.) Ha a talpbetétnek van tartása és nem annyira puha, sőt esetleg vékony 2-4mm az jó hír, mert egy vastagabb talpbetéttel megemelhetjük a lábunkat a cipőben, így a fűző tényleges stabilizáló tartó funkciója jól fog működni. Amire figyelni kell ilyenkor, hogy a sport talpbetéteket amiket a futócipőgyártók használnak a cipőkben van haránt támaszuk és a sarok formájának megfelelő 3D öblös kialakításuk. Ez azt jelenti, ha két betéttel akarom a lábamat megemelni a cipőben, akkor elképzelhető, hogy az egyik a másik alátámasztását semlegesíti, kiüti vagy felerősíti. Azaz lehet, hogy a kumulált hatás előnyös lesz de lehet, hogy eltűnik a jótékony hatás. Ilyenkor minden esetben olyan talpbetéttel érdemes kiegészíteni a cipőt ami nem befolyásolja alakjával a cipő belső kialakítását és formáját. Használjunk teljesen egyenes mindenféle domborulatmentes talpbetétet a gyári talpbetét alá, ami csak megemeli a lábat/lábfejet de a harántnak, a saroknak nem okoz olyan elmozdulást ami a cipő viselését kényelmetlenné teszi futás közben.


A talpbetétekkel szerepe elsősorban a komfort biztosítása a futócipőben. Viszont a talpbetét helykitöltő szerepet is ellát azaz kitöltheti a láb és a cipő közti plusz helyet de szűkíthet is a cipőn. A talpbetétek változtatásával nem csak helyet lehet szűkíteni de helyet lehet növelni is a cipőben a lábnak. Amennyiben a kiszemelt és tetszetős futócipő túlzottan szűknek tűnik első próba felhúzás során, ne dőljünk be az első érzésnek rögtön. Azaz nézzük meg a talpbetétet kivéve a cipőből, megmarad-e a szorító kellemetlen érzés vagy, hogy a cipő oldalához esetleg az orránál felülről érzünk-e szűkösséget. Ha a lábujj irritációt akkor is érezzük, ha a cipő gyári talpbetétjét kivesszük belőle és úgy bújunk bele akkora cipő biztosan kicsi a lábunkra. Ha a talpbetétet kivéve nem marad szűkösség érzése lábon, akkor a cipő még lehet pont jó méret. Ha a talpbetétet kivéve a cipő komfortja hirtelen megjavul, akkor két dolog lehet. az egyik, hogy a cipő mérete megfelelő csak még a talpbetét nem érte el azt a használati-tömörödési vékonyságot ami után a cipő belső tere pont tökéletes lesz a lábunknak. Ha viszont a talpbetétet kivéve a cipő viselete már nem adja azt a stabil lábtartást amit elvárunka cipőtől, akkor az méret nem jó, mert a talpbetét tömörödése folytán később az lesz az érzésünk túl nagy cipőt választottunk és a fűző túlfeszítésével lehet csak a cipőt a kívánt stabilitásra bírni ami a cipő feslőrészének gyorsabb károsodásához vezet.


Egyedileg gyártott talpbetétek futócipőbe Ha úgy érezzük a jelen futócipőnkben fáj a lábunk, azonnal csináltatunk valami hiper-szuper talpbetétet egy ortopéd szakorvossal és már úgy gondoljuk ez majd minden problémát megold. Van rá esély, de igazából futáshoz ha nem középtalpra vagy sarokra érkezve futunk, akkor nincs szükség speciális talpbetétre. Az így elkészített talpbetétek, ami valljuk be az adott futócipő kiképzését ritkán veszi figyelembe és sokszor olyan vastag, hogy kénytelenek vagyunk két számmal is nagyobb cipőt választani, a talpbetét a lábunkkal együtt elférjen a futócipőben - ez nem mindig jó. Ha már úgy futunk és olyan a lábtartásunk, hogy a talpbetétre szükségünk van vigyük el az összes olyan futócipőt a dokihoz amiben futunk és amiben használni szeretnénk a betétet, hogy lehetőleg az összes cipőben alkalmazható gyógytalpbetétet kapjunk a pénzünkért. És még valami, ha a futócipőnk olyan hogy a talpbetét ragasztott a cipő talpához, akkor az egyedileg a lábunkra gyártott talpbetétet felejtsünk el mert nem lesz jó a cipőben. Az utólag gyártott talpbetétet a gyári talpbetét helyre kell cserével betenni.


A cipőválasztást kifejtve egy más megközelítésből is. A futócipőknek van még egy másik megközelítési lehetősége függetlenül a fenti csoportosítástól.
Ez arról, szól, hogy egy futócipő alacsony sarokemelésű vagy sarokemelés nélküli (mezítlábas vagy természetes futócipő 0-3mm sarokemelés) vagy átmeneti 4-8mm sarokemelésű futócipő, vagy klasszikus 10-14mm sarokemelésű vagy maximum párnázású elöl-hátul több mint 24-35mm alátámasztású cipők. Ha ezen szegmentálást is figyelembe vesszük, akkor a testsúly egyes cipő típusoknál nem befolyásoló tényező míg másoknál igenis fontos szempont. Mire gondolok itt? ugye azt tudjuk, hogy ha valaki 130kg vagy 60kg nem mindegy mennyi munkát végeznek az izmok milyen terhelést kapnak az ízületek és a csontok, viszont vegyük figyelembe nem mindegy a testtömeg éppen milyen testalkathoz tartozik. Azaz ha valaki gömb vagy hengeres formájú azaz a testzsír százaléka több mint 25% az már túlsúlynak számít azaz 15-30Kg-al többet is cipelünk magunkon mint azt az izomzatunk szeretne. Ilyenkor a futáshoz használatos izmok csak ideig, percekig vagy óráig képesek a szabályos futómozgást végezni és egy idő után a vádli és a bokához kapcsolódó izmok, de a combizom, a farizom és a hajlító izom is kezd fáradni és nem képes a sarok becsapódását megakadályozni. Ilyenkor ha a cipőnek nem megfelelő vagy kevés a sarok alatti csillapítása, akkor kis idő elteltével, vagy valakinek hosszabb idő elteltével ízületi vagy csonthártya problémái lehetnek. Ezt elkerülendő vagy válasszunk olyan cipőt ami extra párnázással rendelkezik és olyan mintha a felhőkön lépkednénk, vagy vegyünk egy nagy levegőt és menjünk el futóiskolába megtanulni a helyes technikával futni és oda elegendő lehet akár egy régi dorko cipő is.

Egy modern kinézetű dorkó aminek nincs sarokemelése és csillapítása

1970 előtt csak ilyen cipőben vagy klasszikus bakancsban futott mindenki.

Azaz ha az 1971 óta gyártott magas sarokalátámasztású és vastag csillapítású azóta népszerű futócipőkben szeretünk futni, akkor figyelembe kell vennünk, azt a tényt, hogy a futásnál egy idő elteltével mikor fáradunk és óhatatlanul a sarokbecsapódást követően elkezd gördülni a láb és a leérkezés elrugaszkodás fázis közé beékelődik egy felesleges gördülő mozgás. Ez azt jelenti, hogy a terhelés a becsapódást követően ugyan a gördüléssel tompul kissé de a becsapódást követően a káros rezgések a cipő talpa által el nem nyelt része (80%) a csontvázat és az ízületeket terheli. Ennek az elviselése egyén függő, van akinél nem jelentkezik fáradás, fájdalom gyulladás, de akinél igen annak meg kell vizsgálni, mi okozza a problémát. Okozhatja a láb túlpronálása, miközben a cipő belső talpéle nincs megtámasztva egy sűrűbb szivaccsal ami nem engedné a talp túlzott megrogyását ezzel felerősítve a láb kártékony bedőlését és túlzott erőlködését a helyes lábtartásra. De a ellenkezője is igaz lehet. Ha egy szakboltban nem ortopéd orvos (egy eladó vagy egy marketing szakember) azt állítja a láb túlpronál a láb és javasolt egy belső megtámasztású stabil cipő. Ekkor a cipő belülről folyamatosan megtámasztja a lábat és próbálja kifelé "dobni" miközben erre a lábnak igazából nincs szüksége. Ekkor hasonló csak ellentétes irányú többlet terhet rakunk a lábra ami fáradással, idővel fájdalommal, majd később sérüléssel, gyulladással reagál, és tiltakozik a szervezet, hogy neki ez a mozgás nem jó. Amit érdemes tudni a szupinálásról és a pronálásról mindenképp. Ha a láb szupinál a futásnál káros terhet nem rak a lábra csak a cipő külső élét kissé megrogyassza de a futás minőségére nincs nagy hatással. ezért a szupináló lábra neutrális (megtámasztás nélküli - nem stabil) cipőket ajánlják. A túl pronálás esetén más a helyzet, mert a láb túlzott terhelést kap és a bokát a térdet a csípőt a keleténél jobban terheli, és az ízületek egy idő után nem bírják a többlet terhet és fájdalommal reagálnak. Túl pronálást okozhatja a csípő nem szabályos helyzete, egy korábbi sérülés, bokasüllyedés krónikus mértéke, és még rengeteg dolog. Ezeket igazán egy ortopéd szakorvos képes megállapítani helyesen, tehát ha egy boltban kihoznak egy kevésbé jónak mondott eredményt mindenképp forduljunk szakorvoshoz, mielőtt a cipőválasztásban helytelenül döntünk.

Mi van akkor, ha az egyik lábunkról kiderül túlpronál míg a másik neutrális esetleg szupinál?
Ez sajnos előfordul több ilyen esetet is láttam. Ilyenkor lehet, hogy nagyobb kárt okozunk a neutrálisan gördülő lábunknak egy stabil cipővel mint a befelé dőlő vagy mégcsak befelé sem dőlő csak a belső részen erősebb nyomást produkáló lábnak egy neutrális cipő. Ilyenkor hasznos egy speciálisan a lábunkra és a cipőnkbe készűlt a két lábnak megfelelő megtámasztású talpbetéttel alátámasztatni a jobban befelé dőlőnek tűnő lábat egy neutrális cipőben. Ilyenkor szakorvos !!!!

Ami még nagyon fontos Amikor valaki azt mondja a cipőm saroknál kívül kopik akkor az én lábam szupinál, vagy azt mondja a cipőm sarka belül kopik akkor a lába pronál vagy túlpronál, az a valaki nem szakember, ezzel kapcsolatosan ne mondj neki semmit, csak beszélgessetek másról máshoz biztos jobban ért. Szóval kopás a cipő talpán azért alakul ki mert amikor talajt fogunk vagy elrugaszkodunk a talajról a cipőben akkor az nem stabilan gördül vagy leérkezik és elrugaszkodik, hanem megcsusszan egy kicsit. Ez a kopás ettől keletkezik ez biztos. Az már kevésbé, hogy azért mert az egyik oldalon a cipőn a sarok alatt kopik a talp azért a láb erősebben is dől abban az irányban. Rengeteg futóval találkoztam már akinek kívül kopott a talp a cipő sarkánál miközben a gördüléskor már a belső felét nyomta el a középtalpnak. Vagy fordítva, a lába neutrális volt de belül kopott veszettül a cipőtalp. Tehát amit meg kell jegyezni a cipőtalp kopása és a láb vagy a talajérkezés defektje között általában nincs okozati összefüggés azaz korreláció, szép magyar szóval. Más abban az esetben ha a láb "kacsaláb" előfordulhat, hogy csak az egyik lábfej áll ki az egyenes vonalából/síkjából, okozhat még erős túlpronálás szerű jelenséget. azaz amikor a láb kifelé áll és sarokról átgördül befelé akkor a normális pronáció felerősödik és elnyomja a talp sarok belső középtalpat.

Egy kép arról amikor az egyik lábirány a haladás síkjától, vonalától szögben kitér miközben sarkon gördül érkezikPont ez az este az amikor a cipő talp a saroknál kívül kopik de belül tömörödik. - Megoldás ha nincs csontváz vagy szervi elváltozás ami miatt így áll a láb futásnál, odafigyelni a talajfogásra és nem engedni, hogy a láb kifelé kacsázzon. - nehéz, sok gyakorlást igényel de nem lehetetlen, vagy egy egyszerűbb tréning, el kell kezdeni beiktatni nem sprint szerű teljesen mezítlábas futásokat (mértékletesen az elején) mert az előtalpra érkezés a lábfej állását beállítja. Mezítlábas futónál értelmezhetetlen a pronáció a szupináció mivel a sarok alig érintkezik a talajjal és a láb nem tud gördülni sem.Az írás még folytatódik hamarosan tovább boncolgatjuk a cipőválasztás lehetőségeit buktatóit és a boltban történő tökéletes futócipő választás helyes technikáit.

Ilyen témákat/területeket érintünk még:

Biztos, hogy kell-e egy vagy két számmal nagyobb futócipő?


Vízállóság kell-e vagy nem szükséges, illetve mit tudnak a ma használatos vízálló/lélegző anyagok.


Jól szellőző, vagy sűrű szövésű erős felsőrészű cipőt válasszak?


Mi a jó a cipő tömegét illetően?


Szöges futócipő mire való és hol használható igazán?


Utcai futócipővel ösvényeken, terepen, akadályfutáson jó-e nekünk vagy a cipőnek?


Terepes cipővel aszfalton vagy rekortánon mennyire káros


Speciális fűzési technikák alkalmazása egyes futócipő modelleken
Ha szeretnél többet tudni a partnerárról kattints ide!